Międzynarodowy Dzień Herbaty
11:00 – 12:00 Jakość nad ilością – klucz do wyboru doskonałej herbaty poprzez analizę herbat indyjskich.
12:15 – 13:15 Jak ocenić herbatę po liściu?
13:30 – 14:30 Szczerze o zaufaniu do herbaty.
14:45 – 15:45 A bug that created its own tea – Jacobiasca Formosana / Owad, który stworzył własną herbatę – Jacobiasca Formosana (wykład w języku angielskim z tłumaczeniem).
SALA WARSZTATOWA I
11:00 – 12:30 Produkcja herbaty i co w niej trudnego? Degustacja sześciu kolorów herbaty dla początkujących.
12:45 – 13:45 Herbata Gaba teoria i praktyka.
14:30 – 15:30 Wprowadzenie do zielonych herbat: historia, produkcja w różnych regionach.
SALA WARSZTATOWA II
12:00 – 13:00 Dlaczego czarna a nie zielona?
13:45 – 15:15 Ziołowe obrazy z herbacianymi akcentami – warsztat plastyczny dla dzieci od 5 lat.
STÓŁ POD CHMURKĄ
Stół Pod Chmurką to przestrzeń dla tych, którzy z jakichś względów nie chcą lub nie mogą uczestniczyć w spotkaniu przy herbacie na kocyku na trawie; miejsce, gdzie można się przysiąść i po prostu napić herbaty. Spotkania przy Stole Pod Chmurką będą miały luźną, towarzyską formę. Zapraszamy z własnymi czarkami lub innymi ulubionymi naczyniami do picia herbaty.
11:30 – 13:00 Odpocznij przy samowarze.
13:15 – 14:15 Różne oblicza herbaty
KOCYKOWO CZYLI HERBACIARNIE W TERENIE
W pięknym i zielonym otoczeniu MDK1 niczym kwiaty na wiosnę zakwitną małe terenowe herbaciarnie. To punkty herbaciane w formie piknikowej na kocach, gdzie herbaciarze będą gospodarzami, poczęstują odwiedzających herbatą. Ilość takich punktów będzie zależeć od ilości zgłoszeń herbaciarzy.
Możesz dołączyć na 5 minut, możesz przesiedzieć tu cały Dzień Herbaty! Jeśli akurat czekasz na następny punkt programu – nie wahaj się, dołącz na jeden z kocyków herbacianych!